Zahřejte se polévkou

14. prosince 2020

Nic nezahřeje rychleji a lépe než horká polévka. Na tom se určitě shodneme. Na roztání po příchodu z práce nebo po zimních radovánkách stačí sice zeleninový či masový vývar, ale pokud je polévka hustá a výživná k tomu, pak nejen prohřeje, ale i zasytí. Poslouží tak současně jako vydatná večeře.

Kyselice, gulášovka, rajská… To je oblíbené české trio, ale přeci jen – za pár dnů se omrzí. Možná vás proto potěší naše inspirace na netradiční, ale rychlé a moc dobré polévky.

Tom kha gai

Recept této výborné polévky má kořeny v Thajsku, kde ji najdete snad v každé restauraci. Její výhoda pro nás, Středoevropany, spočívá v tom, že není příliš ostrá, ale pořád je dost pikantní a exotická. Některé suroviny, jako třeba sušené limetové listy či galangal (kořen podobný zázvoru s citronovou chutí), se u nás shání těžko, proto jsme recept přizpůsobili českým možnostem. Do tom kha gai ale určitě patří kuřecí maso a houby. Ty se dají nahradit běžně dostupnými žampiony, ale pro autentickou chuť můžete vyzkoušet polévku s houbami konzervovanými. My jsme ji uvařili s Gurmánskými houbami ve slaném nálevu Franz Josef Kaiser a výsledek byl více než uspokojivý.

Tom kha gai

Polévka s uzenou makrelou

Polévku s uzenou makrelou v jídelních lístcích českých restaurací najdete asi zřídkakdy, ale podle nás je to velká škoda. Filety z uzené makrely Franz Josef Kaiser jí propůjčují intenzivní chuť a vám zase dodají mnoho živin. Recept na hustou, sytou polévku, kterou navíc uvaříte za půl hodinky, se hodí vždycky, nemyslíte?

Polévka s uzenou makrelou

Lososový chowder

Ve výčtu nelze opomenout polévku zvanou chowder, čteno čaudr. Název je odvozený od francouzského „la chaudiere“, což znamená kotel. Tuto polévku s sebou přivezli do Kanady francouzští emigranti a s nimi se pak dostala do Ameriky, kde její název přizpůsobili angličtině.

Jedná se o hustou polévku, v níž excelují ryby nebo maso ze škeblí. Skvěle jim sekundují brambory, zelenina a koření. Chowder je obvykle dochucovaný mlékem, či lépe smetanou, nebo rajčaty. Pochopitelně existuje celá řada „těch pravých“ receptů, ale nám se osvědčil tento, v němž hru chutí, vůní a dokonce barev rozehrává losos, přesněji losos bez kůže a bez kostí v tomatové omáčce s kari Franz Josef Kaiser. Správný říz této polévce přidávají česnek a jalapeňo papričky.

Lososový chowder

Zeleninová polévka s mušlemi

Ani při teplotách pod nulou si nemusíte upřít středomořské speciality. V této zeleninové polévce se mušle s uzenou příchutí dokonale snoubí s ostatními ingrediencemi. Náš osvědčený tip na slavnostní polévku, jejíž příprava vám nezabere celé odpoledne, ale bude tak určitě chutnat a vypadat.

  • 2x Mušle ve slunečnicovém oleji s uzenou příchutí 80g
  • máslo
  • 1 cibule
  • 15 cm pórku
  • 1 větší mrkev
  • malá konzerva loupaných rajčat
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 červená paprika
  • 1 výhonek řapíkatého celeru
  • 100 ml bílého vína
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sůl, pepř dle chuti
  • 100 ml smetany
  • čerstvá bazalka
  • čerstvá petrželka
  • bagetka k podávání

V hrnci rozehřejte máslo s trochou oleje z mušlí, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, pórek a mrkev a asi 2 minuty restujte. Přidejte nasekaný česnek a nadrobno nakrájenou papriku a řapíkatý celer a opékejte další 2 minuty. Přidejte rajčata a bílé víno. Nechte svařit asi 3 minuty, zalejte vývarem, osolte, opepřete a nechte probublávat, dokud zelenina nebude měkká. Poté polévku odstavte, přidejte smetanu, scezené mušle (několik si jich nechte na ozdobu), nasekanou bazalku a vše prohřejte. Dochuťte a servírujte s čerstvou petrželkou, mušlemi a opečenou bílou bagetkou.