Využití olejů ve studené kuchyni. Co obsahují a po kterých sáhnout?

13. března 2023

Oleje za studena lisované jsou vynikající pro využití ve studené kuchyni. Jsou velice zdravé a obsahují nejen kvalitní tuky, ale i vitamíny rozpustné v tucích a další tělu prospěšné látky. Jak mohou obohatit náš jídelníček, proč po nich sáhnout a do jakých jídel se hodí? 

Oleje za studena lisované a jejich benefity

Jaké přednosti mají oleje za studena lisované? Na rozdíl od olejů rafinovaných si zachovávají velké množství cenných látek. Mezi tyto látky patří jak nenasycené mastné kyseliny, tak i vitamíny a minerály, především vitamíny rozpustné v tucích, mezi něž řadíme vitamíny A, E, D a K. Ve zkratce – vitamín A je potřebný pro zdraví očí a kůže, vitamín E pro pohlavní funkce, vitamín D pro imunitu a vitamín K pro dobrou srážlivost krve.

Tyto oleje se vyrábějí ze semen a ořechů a můžeme si dopřát oleje takřka ze všech olejnatých plodů. Na trhu se lze setkat například s oblíbeným olivovým olejem, ale třeba i konopným olejem nebo sezamovým olejem. 

Vyvážený poměr omega 3 a 6 mastných kyselin

Velkou roli při výběru olejů hraje také optimální poměr omega 3 a omega 6 mastných kyselin, které potřebujeme především pro zdraví srdce, cév a mozku. Ideální poměr omega 6 a omega 3 mastných kyselin je 2:1 nebo 3:1.

Často však omega 6 mastné kyseliny obsažené v mnoha olejích značně převyšují množství omega 3 mastných kyselin. Za nejzdravější oleje s vyváženým poměrem omega mastných kyselin jsou považovány například lněný, konopný nebo řepkový olej.

Do jakých jídel se hodí oleje za studena lisované?

Jak využít za studena lisované oleje a do jakých jídel se hodí? Většinou je můžeme používat pouze ve studené kuchyni, třeba do pomazánek, salátů, dezertů, kaší, dresinků, zálivek, studených moučníků nebo je přidáváme do již hotového jídla, protože by neměly projít tepelnou úpravou. 

Většinu těchto olejů můžeme bez problémů skladovat při pokojové teplotě. Některé oleje špatně snášejí chlad, například olivový olej se v ledničce zakalí. Lněný olej by zase naopak v ledničce být měl a je potřeba ho spotřebovat do 45 dní, protože snadno žlukne. Denní dávka za studena lisovaných olejů představuje jednu až dvě polévkové lžíce. 

Pojďme si nyní některé z těchto rostlinných olejů představit. 

Olivový olej

Olivový olej, například Řecký extra panenský olivový olej 500ml Franz Josef Kaiser, obsahuje velké množství vitamínů rozpustných v tucích a kvalitních tuků, tedy nenasycených mastných kyselin. Hodí se do studené kuchyně a je oblíbenou přísadou do různých salátů a dresinků. 

Sezamový olej

Sezamový olej Franz Josef Kaiser 250 ml se skvěle hodí do salátů, chalvy, sladkých dezertů, kaší a celkově do indické a thajské kuchyně. Navíc jej můžeme využít také k masážím a péči o pokožku.

Konopný olej

Konopný olej, například Konopný olej Franz Josef Kaiser 250 ml, má vyvážený poměr omega 3 a 6 mastných kyselin. Neobsahuje žádné psychoaktivní látky a skvěle se hodí například do salátů.