Sušená rajčata: v kuchyni nesmí chybět

10. srpna 2020

Většina z nás, kteří mají v našich zeměpisných šířkách zahrádku nebo alespoň lodžii, pěstuje rajčata. Proč? Chuť čerstvě utržených plodů, které zrály na slunci, je totiž neodolatelná a s rajčaty dostupnými v supermarketech naprosto nesrovnatelná. Bohužel úderem podzimu si tento požitek musíme odepřít. Pokud vám to ale vaše úroda dovolí, rajčata si nasušte a atmosféru léta si můžete alespoň na talíři připomínat po celý rok.

Jak sušit?

Malá cherry rajčátka jsou přirozeně velmi sladká a suší se vcelku, aby si svou intenzivní chuť uchovala. Vhodné jsou však pouze červené odrůdy, žlutá a oranžová rajčátka jsou po usušení nevýrazná. Větší plody před sušením rozkrájejte – podle velikosti buď na půlky, čtvrtky nebo plátky. Pro sušení jsou ideální zejména rajčata masitá s menším obsahem semínek, například soudková.

Rajčata vyložte na plech s pečicím papírem, posypte je solí a sušenými bylinkami dle vlastní fantazie, například bazalkou, rozmarýnem, oreganem, libečkem, nebojte se ani  čerstvě mletého pepře. Pro získání obzvláště sladkých sušených rajčat přidejte trochu cukru. Pečte v troubě předehřáté na 120 °C zhruba pět hodin – podle konzistence. Hotová sušená rajčata poznáte podle toho, že z nich už neteče šťáva. Délkou pečení pak nabývají na křupavosti a výraznosti.

A co dál? Olej!

Rajčata po zchladnutí uchovávejte na suchém a chladnějším místě, lze je také mrazit. Nebo je rovnou naložte – potřebovat budete kvalitní olej, česnek, čerstvé bylinky… a pokud to máte rádi ostré, tak i sušené chilli papričky.  To vše zkombinujte, směsí přelijte sušená rajčata v zavařovacích sklenicích, dobře uzavřete a uložte v chladničce.Pak budete mít sušená rajčata po ruce nejen při vaření, ale i když vás bude honit mlsná – jsou vynikající jen tak, s dobrým sýrem a třeba i sklenkou vína.

Sušená rajčata naložená v oleji najdou své upotřebení v mnoha specialitách, kterým dodají zajímavý šmak. Použijete je do omáček na těstoviny, do risotta, zpestří zeleninové i těstovinové saláty či pizzu. Zajímavě chutnají v lasagních s tuňákem a ve slaných muffinech. Osvědčily se nám i coby zajímavá součást mexického wrapu. Také se z nich vyrábí skvělé pesto, ale o tom až příště…

Jestliže vlastní rajčata nepěstujete, nebo se na proces sušení necítíte, ani tak se nemusíte o tuto lahůdku ochudit. Sušená rajčata v oleji najdete ve svém obchodě buď půlená, nebo již krájená na proužky, oboje v prémiové kvalitě Franz Josef Kaiser. Pro velké domácí vaření jsou sušená rajčata dostupná také v balení 720 ml. Gastronomické provozy si zase oblíbily výhodná balení v pouchi.