Silvestr ve znamení delikates

28. prosince 2019

Poslední den roku si většina z nás chce především užít, potkat se s přáteli, bavit se a v neposlední řadě si zkrátit čekání na půlnoc u dobrého jídla a pití. Ať už budete trávit letošního Silvestra v roli hostitele nebo hosta, nemusíte trávit hodiny u plotny, abyste návštěvu nebo spolustolovníky ohromili skvělým pohoštěním. Tajemství úspěchu zní: kvalitní suroviny a celovečerní uzobávání.

Tapas pro každého

Letos vsaďte na tapas. Původ mají ve Španělsku a volně přeloženo znamenají jakékoliv malé občerstvení, které spolu sdílí stůl plný dobře naladěných lidí. Na tento skvělý vynález neexistuje přesný recept nebo návod, v každé oblasti Španělska by vám na stůl přinesli něco jiného, podle toho, co je pro daný region typické. Jde jednoduše o naservírování malých kousků toho, co máte nejraději. Co by na stole plném tapas nemělo chybět?

Pokud máte náladu na trochu exotiky, nebojte se přidat na prkénko i kalamáry nebo mušle!

Zobání na kanape

Mezi tapas patří i jednohubky nebo malé obložené chleby zvané kanapky. Ne náhodou zní jejich název podobně jako kanape – pochází z francouzského canapé, tedy jednoduše pohovka, a jsou ideální právě na pojídání v rámci pohodlného sezení. Proto jsou malé, tak akorát na jedno sousto, aby se daly snadno sníst celé a návštěva neměla trauma z koberce ušpiněného popadanou oblohou. Skvělé na nich je to, že můžete připravit své nejoblíbenější kombinace, nebo třeba experimentovat s různými surovinami a připravit tak pro hosty nový chuťový zážitek. Co bychom si dali my?

  • Rýžový krekr s opečenou žlutou řepou a tuňákovou pomazánkou
  • Pšeničný krekr s tapenádou z černých oliv, kouskem tuňáka a rajčátkem
  • Opečenou bagetku potřenou wasabi, s tuňákovým salátem a sušeným rajčetem
  • Okurkovou rolku plněnou tuňákovou pomazánkou a kaviárem
  • Ovesný krekr se salátovým listem, tuňákem a kapary
Náš tip: Ozdobte jednohubky jedlými květy, pozvednou servírování na zcela novou úroveň!

Na zdraví! Ledová ovocná bowle

Aby byla vaše slavnostní tabule perfektní, chce to něco dobrého k pití. Máte připravené oblíbené bílé víno nebo prosecco, ale rádi byste ho něčím ozvláštnili? Připravte si ovocnou bowli! Víno smíchejte s ananasem a ovocným koktejlem ve sladkém nálevu – a je hotovo. Jednoduché, ale účinné!

Hledáte další inspiraci? Prohlédněte si naše recepty na rychlé a snadné občerstvení, které se na silvestrovskou oslavu skvěle hodí.

Obložené chleby smørbrød s uzenou makrelou, kaviárem, červenou řepou a salátem