recepty

Špenátová roláda s rajčatovým krémem

20. června 2022 náročnost: snadné doba přípravy: 2 hod

Ingredience na 4 porce

Těsto
300 g špenátu
3 vejce – oddělené žloutky od bílků
1 lžíce zakysané smetany (30 g)
Pár snítek tymiánu
1 lžička sušeného česneku
Sůl
80 g hladké mouky
Náplň
300 g smetanového čerstvého sýra
1–2 lžíce zakysané smetany
6 kousků sušených rajčat Franz Josef Kaiser (50 g)
Hrst bazalky

Postup

Špenát potěší nejen svou chutí, která se skvěle kombinuje například se sušenými rajčaty Franz Josef Kaiser a čerstvým sýrem, ale potěší i svou zářivou zelenou barvou. Prozařte si jím i svůj jídelníček anebo slavnostní hostinu. Neztratí se ani v piknikovém koši nebo při grilování. 

  • Špenát vložte do horké až vroucí vody. Chvíli míchejte a poté sceďte. Ihned přendejte do ledové vody, promíchejte, aby se špenát rychle zchladil a po chvíli opět sceďte. Dobře vymačkejte přebytečnou vodu. Špenát bude vážit cca mezi 190–200 g. 
  • Špenát, žloutky, zakysanou smetanu, tymián, sušený česnek a větší špetku soli vložte do mixéru a rozsekejte najemno. Špenátovou směs dobře promíchejte s moukou.
  • Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu. Ten zlehka vmíchejte do špenátové směsi. 
  • Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečícím papírem na plát velký asi 30 x 25 cm. Pečte při 180 °C 10 minut. Po vyndání nechte chvíli stát. Po pár minutách otočte na arch pečícího papíru. Stočte do rolády a nechte vychladnout.
  • Připravte si náplň. Sýr promíchejte se sušenými rajčaty nakrájenými nadrobno a bazalkou.
  • Zchladlou roládu rozmotejte a potřete náplní. Opět srolujte a uložte do lednice alespoň na hodinu.
  • Nakrájejte na plátky a servírujte.

Sušená rajčata 100g

podobné recepty