recepty

Kyperský olivový koláč

5. června 2023 náročnost: lehká doba přípravy: 1,5 hodiny

Ingredience na 1 koláč

500 g hladké mouky
větší špetka soli
špetka cukru
1 kypřicí prášek do pečiva
2 lžíce sezamových semínek + hrstka na posypání
1 lžička fenyklových semínek
100 g zelených oliv bez pecky Franz Josef Kaiser
100 g černých oliv bez pecky Franz Josef Kaiser
hrst petrželky
pár větviček máty
2 jarní cibulky
200 ml pomerančového džusu
200 ml vody
100 ml olivového oleje extra virgin Franz Josef Kaiser

Postup

Kypr – to jsou olivy i šťavnaté pomeranče. Obojí se prolíná v úžasně vláčném olivovém koláči, který skvěle chutná samostatně, ale i jako doplněk salátů, polévek a je i výbornou součástí grilovaček. Tak na nic nečekejte a pusťte se do přípravy!

  1. Fenyklová semínka nasucho opečte na pánvi a poté v hmoždíři rozdrťte. Hladkou mouku nasypejte do velké mísy. Přidejte sůl, cukr, kypřicí prášek, sezamová semínka a drcený fenykl.
  2. Olivy nakrájejte nahrubo a přidejte k sypké směsi do mísy. Bylinky nakrájejte najemno, cibulku nadrobno a přidejte také do mísy. Dobře promíchejte.
  3. Do mísy vlijte džus, vodu, olej a dobře promíchejte. 
  4. Těsto vlijte do pečicí formy (25x25cm) vyložené pečicím papírem a uhlaďte vařečkou. Pečte při 170 °C 1 hodinu. Poté zvyšte teplotu na 210 °C v režimu horkého vzduchu a pečte dozlatova 5–10 minut.
  5. Po vytažení z trouby nechte asi 10 minut ve formě a pak opatrně přendejte na mřížku, aby koláč vychladnul.

Černé olivy bez pecky 300g

podobné recepty