recepty

Domácí rajčatová ciabatta

15. května 2023 náročnost: střední doba přípravy: 2 hodiny + doba na přípravu bigy

Ingredience na 3 porce

Biga:
170 ml vlažné vody
¼ lžičky sušeného droždí
220 g hladké mouky
Těsto na ciabattu:
1. fáze
180 ml vlažné vody
250 g hladké mouky
2. fáze
30 ml vlažné vody
10 g extra panenského olivového oleje Franz Josef Kaiser + na vymazání mísy
5 g instantního droždí
10 g soli
Biga
40 g sušených rajčat Franz Josef Kaiser

Postup

Příprava domácí ciabatty je sice časově náročná, ale když ji dotáhnete do konce, nejen, že vás odmění výbornou chutí, ale přidá se k tomu i radost, že máte tuto výzvu za sebou. Ciabatta je opravdu náročná jen na čas, to ostatní hravě svedete. Ciabatta se bude vyjímat mezi různými delikatesami při romantické večeři, stejně tak při grilování, rodinném obědě i jako příloha k tuňákovému salátu – třeba i tomu sbalenému do práce.

  1. Začněte přípravou starteru biga. V míse promíchejte vlažnou vodu se sušeným droždím a poté vmíchejte všechnu hladkou mouku. Misku zakryjte fólií a při pokojové teplotě nechte zrát 8–24 hodin. Ideální je doba mezi 12–15 hodinami. 
  2. Do robotu nalijte 180 ml vlažné vody, vsypte 250 g hladké mouky a při středních otáčkách míchejte 5 minut. Poté mísu zakryjte utěrkou a nechte 30 minut odpočívat.
  3. Po 30 minutách do robotu dále přidejte 30 ml vlažné vody, lžíci olivového oleje (10 g), instantní droždí, sůl a všechen starter biga. Nechte robota těsto zadělávat nejdříve na pomalé otáčky po dobu 3 minut. Poté při rychlých otáčkách zadělávejte dalších 5 minut.
  4. Sušená rajčata nakrájejte najemno a přidejte k těstu. Zapněte robot na vysoké otáčky a minutu míchejte.
  5. Větší mísu důkladně vytřete olejem a těsto do mísy přendejte. Přikryjte fólií a nechte 30 minut kynout.
  6. Po 30 minutách si připravte misku s vodou. Důkladně si namočte ruku a na jedné straně těsto lehce podeberte, chytněte a vytáhněte tak, abyste ho přetáhli na protilehlou stranu mísy přes střed. Opakujte kolem dokola, resp. do poloviny kruhu. Těstu stačí překlopení do jedné strany. Opět zakryjte mísu fólií a nechte dalších 30 minut kynout.
  7. Hladkou pracovní plochu dobře potřete vodou. Těsto vyklopte z mísy na namočenou plochu a roztahujte do velkého čtverce. Poté uchopte levou část těsta nahoře a dole a ohněte cca do druhé třetiny – aby vám zůstala poslední třetina plochy volná. Tu přehněte přes složenou část – těsto bude tedy přeložené na třetiny. Pak odspoda těsto srolujte vzhůru. Přendejte do mísy a nechte fólií přikryté hodinu kynout. 
  8. Na dno trouby položte pekáček na vodu a do trouby vložte pečicí plech. Troubu zapněte na 220 °C. 
  9. Pracovní plochu dobře pomoučněte. Moukou poprašte i povrch těsta a pak těsto vyklopte na pomoučený vál. Těsto rukama zlehka tvarujte do obdélníku 20 x 30 cm. Kartou nebo nožem nařežte na 3 stejně velké kusy (dlouhé 20 cm).
  10. Pečicí papír (o velikosti pečicího plechu v troubě) pomoučněte a kusy těsta na něj přeneste, aby měly mezi sebou rozestupy. Pro lepší manipulaci, která bude následovat, je lepší papír nařezat nebo nastříhat, aby byl každý kus těsta zvlášť na pruhu papíru. Přikryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout.
  11. Uvařte vodu, kterou nalijete do pekáčku v troubě. Bude stačit necelý hrnek.
  12. Rozpálený plech vyndejte z trouby a položte na bezpečnou podložku. Všechny 3 ciabatty spolu s papírem přendejte na plech. Do pekáčku v troubě vlijte horkou vodu. Plech zasuňte do trouby a pečte 25 minut. 

Sušená rajčata 100g

podobné recepty