recepty

Dhál čočkový

10. července 2022 náročnost: snadné doba přípravy: 1 hodina

Ingredience na 2–3 porce

200 g červené čočky
4 keříková rajčata
4 sušená rajčata v oleji Franz Josef EXCLUSIVE
10 zelených oliv Franz Josef EXCLUSIVE
Velká hrst baby špenátu
½ červené cibule
½ bílé cibule
1 ČL římského kmínu
1 ČL kurkumy
1 ČL koriandru
¼ ČL chilli vloček
¼ ČL skořice
5 g čerstvého zázvoru
2 stroužky česneku
2 hrnky vývaru
4 PL rajčatové omáčky s bazalkou
3 PL kokosového mléka (plus na ozdobu)
1–2 PL šťávy z limetky
Sůl, pepř
Bylinky na ozdobu (petržel, koriandr, bazalka)
1 PL ghí

Postup

Inspiraci v daleké Indii našel influencer Kluk v zástěře a připravil skvělý dhál z červené čočky. Dhál má konzistenci polévky, proto ho můžete servírovat samotný nebo s nějakou přílohou. Nejčastěji se podává s rýží nebo nan chlebem.

  • Čočku si několikrát propláchneme studenou vodou. Nakrájíme si cibuli najemno, rajčata na půl měsíčky a nastrouháme česnek se zázvorem najemno.
  • Rozpálíme pánev, necháme rozpustit ghí a orestujeme si cibulku dozlatova. Zmírníme plotýnku a přidáme česnek, zázvor, koření a necháme asi minutku rozvonět.
  • Do pánve přidáme čerstvá i sušená rajčata, pokrájené olivy a zalijeme vývarem. Stáhneme plotýnku na cca stupeň 3 z 9 a velmi pomalounku za občasného míchání pod pokličkou dusíme, klidně i 15 minut. Průběžně ochutnáváme, aby zůstala čočka lehce na skus.
  • Na závěr vmícháme baby špenát, kokosové mléko, limetkovou šťávu a dochutíme solí a pepřem podle chuti.

Basilico rajčatová omáčka s bazalkou 350g

podobné recepty