Rajčata plná vitamínů po celý rok!

30. října 2021

Rajské jablko má bohatou historii, ale také velkorysý obsah zdraví prospěšných látek. Lahodnou chuť rajčat si naštěstí můžeme dopřávat po celý rok. Jak to? Čtěte dál… Nejen, že vám prozradíme, kde rajčata získat, také vám nabídneme tipy, jak s nimi v kuchyni originálně naložit!

Zrádné jablko lásky

Rajče má za sebou velmi bohatou historii. Do Evropy jej přivezli mořeplavci po objevení Ameriky, nejprve ale sloužilo rajče jedlé pouze jako okrasná rostlina a na talíře se dostalo až po mnoha letech. Francie, která je typická svou romantickou atmosférou, mu dala název jablko lásky. V italském herbáři si vysloužilo názvy hned dva. Pro jeho účinky na zdraví ho pojmenovali jablkem zlatým, ale i jedovatým. Kyseliny v rajčeti obsažené totiž reagovaly s cínovým nádobím bohatých strávníků a způsobovaly jim otravy. Za jejich viníka bylo nespravedlivě odsouzeno právě rajče.

Ovoce, nebo zelenina?

K velké historii se řadí i dlouholetý spor. Nejen vědci, ale i kuchaři si pokládají otázku, zda je rajče ovoce, či zelenina. Dokonce se o tom vedly soudní pře, a to hned dvakrát v USA, kde jej rozsudek v roce 1893 i 2015 zařadil mezi ovoce. Evropský parlament v roce 2011 došel mimochodem ke stejnému závěru. Podle botaniků je totiž rajče plodem vytrvalého keře, což může být jedině ovoce. Pro většinu pěstitelů a kuchařů ale rajče je a bude vzhledem ke způsobu využití prostě zeleninou. 

Rajské jablko plné zdraví

Určitě není od věci zmínit, že semínka z rajčat jsou prý velmi účinným afrodiziakem. Vysoký obsah vitamínů A, E a C zase podpoří zdraví našeho srdce i snížení cholesterolu v krvi. Rajčata navíc dokážou chránit náš zrak, zpomalují stárnutí pleti a posilují vlasy. Do svého jídelníčku bychom je proto určitě měli zařazovat co nejčastěji. Jak to ale udělat v zimě a na jaře? 

Kde je v zimě získat?

Jednoduše! Vyzkoušejte sušená rajčata. Jsou vynikající, a hlavně si zachovávají svůj obsah vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Díky značce Franz Josef Kaiser můžete mít prémiová sušená rajčata po ruce kdykoli a použít je v některém z mnoha receptů. Náš tip? Muffiny se sušenými rajčaty a uzeným tuňákem.

Trikolora na talíři

Je libo salát nebo těstoviny? Na italské delikatesy nemusíte jezdit na jih. Postačí mít v zásobě sušená rajčata Franz Josef Kaiser a přidat je do jakéhokoliv jídla, na které dostanete chuť. 

Je-li vaší prioritou oběd lehčí, vsaďte na salát. Ledový salát zakápněte kapkou extra panenského olivového oleje, přidejte tuňákový salát fusilli a posypte sušenými rajčaty. 

Chystáte se připravovat těstoviny? Pak se vám i díky značce Franz Josef Kaiser nabízí vám veliký výběr. Ať už vaše volba padne na Spaghetti, Chifferi nebo Fusilli, sušená rajčata a čerstvé bylinky jim dodají dokonalý středomořský šmrnc. 

Penne s rajčatovým pestem a tuňákem v olivovém oleji

Mazaná rajčata

Ze sušených rajčat připravíte snadno také lahodnou pomazánku. V kombinaci s fazolemi a tvarohem výborně zasytí, dodá tělu důležité živiny, a navíc potěší vaše chuťové pohárky.

Připravte si:

  • 150 g tvarohu
  • 80 g červených vařených fazolí
  • 40 g sladkých sušených rajčat
  • 40 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř dle chuti
  • vinný ocet dle chuti
  • lístky bazalky na ozdobu

Jak na to:

Fazole, rajčata, cibuli a česnek rozmixujte dohladka. Do připravené směsi přimíchejte tvaroh, dochuťte solí a pepřem. Podávejte na pečivu ozdobené bazalkovými lístky.