Proč si dopřát tresčí játra?

26. dubna 2020

O tom, že by měly být ryby přirozenou součástí zdravého jídelníčku, určitě není pochyb. A co takhle dát si tresčí játra? Přečtěte si náš článek a uvidíte, že přehlížet tento zdraví prospěšný produkt by byla velká chyba!

Tresčí játra jsou vyhledávaná pro svou jemnou konzistenci i chuť, ale také proto, že se z nich získává olej, který obsahuje látky důležité pro správné fungování našeho těla. Je tedy třeba hned v úvodu zmínit, že by byla velká chyba tresčí játra cedit a cennou tekutinu vylévat.

Tresčí játra jsou přírodní produkt, který se vyrábí tak, že se konzerva naplní játry a jemně posolí, bez jakéhokoliv přídavku oleje nebo vody. Následně se konzerva steriluje při teplotě nad 116 °C, při čemž dochází k uvolnění vnitřního tuku jater, a tím právě vzniká daný nálev. Podíl tuku  v játrech je různý a nelze ho předem stanovit, je ovlivněn zejména ročním obdobím, ale také velikostí a stářím ryby.

Srdeční záležitost: Omega-3 mastné kyseliny

I tento olej, stejně jako běžné oleje pocházející z ryb, má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které omezují záněty v těle a snižují krevní tlak. Studie opakovaně ukázaly, že lidé, kteří pravidelně zařazují ryby do svého jídelníčku, jsou také vystaveni mnohem menšímu riziku onemocnění srdce. Tento účinek lze připsat právě obsahu omega-3 mastných kyselin, které rovněž podporují fungování mozku a zraku, zlepšují paměť a pomáhají v boji proti úzkostem a depresím.

Vitaminy A i D

Tresčí játra a olej z nich jsou navíc bohaté na vitamíny rozpustné v tucích, jako například A a D, což jsou velmi silné antioxidanty neutralizující volné radikály. Nedostatek těchto vitamínu může vést ke vzniku chronických zánětů. Vitamín D rovněž pomáhá v těle absorbovat vápník a přispívá tak ke snížení kostní ztráty související s přibývajícím věkem a eliminuje křehkost kostí u dětí. Tresčí játra jsou také hodnotným zdrojem vitaminů řady B.

S olivou či bobkovým listem?

V konzervách prémiové značky Franz Josef Kaiser najdete tresčí játra ve vlastním oleji pocházejících z ryb z Islandu. Chutnají báječně na  opečeném toastu či čerstvém chlebu s máslem a najemno nakrájenou cibulkou, ale mohou se stát zajímavým zpestřením různých receptů, například našeho oblíbeného bramborového salátu. Franz Josef Kaiser nabízí tresčí játra hned ve třech originálních variantách:  s citronem, olivou a bobkovým listem.

Salát z fialových brambor s tresčími játry

Okurku a vejce uvařené natvrdo nakrájejte na kostky. V míse smíchejte nadrobno nasekanou cibuli a kopr, nakrájené vejce a okurku, majonézu a asi polovinu tresčích jater. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou z půlky citronu. Druhou polovinu citronu nakrájejte na plátky.

Uvařené brambory nakrájejte na kostky a dejte na dno servírovací kruhové formy. Další vrstvu vytvořte ze smíchaného salátu a vrch dozdobte zbytkem tresčích jater a plátkem citrónu.