Pasta? Kdykoli!

6. srpna 2021

Fanouškům italské kuchyně jistě neuniklo, že se v nabídce těstovin objevily na trhu čtyři zcela nové produkty, které přináší v prémiové kvalitě Franz Josef Kaiser. Semolinové těstoviny z prvotřídní 100% semoliny doplňují gurmánský sortiment značky, které zákazníci udělili prestižní ocenění Superbrands 2021.

Co je semolina?

Těstoviny Franz Josef Kaiser se vyrábí ze semoliny, což je typ mouky z takzvané tvrdozrnné pšenice čili Triticum durum. Tato pšenice je oproti běžné charakteristická vyšším podílem bílkoviny a lepku, obsahuje hodně železa, vitaminy B1 a B2, hořčík a kyselinu listovou. Navíc se semolinové těstoviny Franz Josef Kaiser během vaření nerozvařují a nelepí, zůstávají pružné a drží si svůj tvar.

Těstoviny: O původu druhů

Rádi bychom napsali, že druhů těstovin je nepočítaně, ale kdysi se o to přeci někdo pokusil a došel k číslu kolem 400. Schválně, dokázali byste bez internetu vyjmenovat víc než 10? Každý tvar plní určitou funkci, slouží jako základ hlavních jídel v kombinaci s různými omáčkami, pro zapékání nebo jako příloha. Jaké je základní pravidlo? Dlouhé a úzké těstoviny jsou vhodné k omáčkám z ryb a mořských plodů připravených s kvalitním olivovým olejem. Naopak krátké (a obvykle duté) těstoviny jsou ideální k masovým a zeleninovým omáčkám, které na nich lépe a snáze ulpí.

Pasta slovník nejen na dovolenou

Pokud najdete na jídelním lístku například radiatori či rotelle, směle si je objednejte, jedná se také o typ těstovin. V zahraničí na ně narazíte obvykle pod souhrnným názvem pasta. Se kterými tvary se setkáte asi nejčastěji?

  • Spaghetti: špagety
  • Spaghettini: velmi tenké špagety
  • Bucatini: dlouhé, uvnitř duté špagety
  • Maccheroni: široké roury (případně zahnutá kolínka)
  • Linguine: tenké, placaté špagety
  • Tagliatelle: široké nudle
  • Fettuccine: široké nudle, ještě širší než tagliatelle
  • Pappardelle: asi 1 cm široké nudle stočené do klubíček
  • Penne: široké kratší rourky se zkosenými konci, nazývané též makaronky
  • Chifferi: kolínka
  • Pizzoccheri: rovné nudle z 80 % pohankové mouky
  • Rigatoni: podobné penne, jen delší a s rovnými konci
  • Lasagne: těstovinové pláty určené k vrstvení
  • Farfalle: těstoviny ve tvaru motýlků, či chcete-li mašliček
  • Fusilli: vřetena neboli vrtulky.
  • Radiatori: mají tvar jako gnocchi s výrazným žebrováním.
  • Cannelloni: těstovinové trubičky, které se plní a zapékají
  • Orecchiette: těstoviny ve tvaru oušek
  • Cavatelli: asi tři centimetry dlouhé těstoviny připomínající mušličky
  • Casarecce: domácí těstoviny svinuté do tvaru písmene S
  • Rotelle: těstoviny ve tvaru kola od vozu
  • Spätzle: špecle

Omáčky jim sluší

Způsobů, jakými lze těstoviny servírovat, existuje snad nekonečně mnoho. Jejich základem může být jen olej, různá bylinková či rajčatová pesta, často se také setkáváme s omáčkami se smetanovým základem, a především se základem rajčatovým. Různé variace těstovin a omáček se sladkokyselou chutí rajčat doladěných lehce pikantním parmazánem na jídelníčku zdomácněly po celém světě. Jejich příprava není složitá, jen je třeba mít po ruce správné a čerstvé suroviny… nebo svou oblíbenou značku Franz Josef Kaiser, která pro vás pět těchto omáček rovnou uvařila z prvotřídních surovin podle tradičních receptur. Která je ta vaše? Pikantní Arrabbiata, voňavá Basilico, Bolognese se zeleninou a hovězím masem, svěží Napoletana nebo gurmánská Olive s černými a zelenými olivami?