Dýňový olej pro zdraví, chuť i krásu

23. října 2019

Ke konci října jsou dýně vidět všude – na trzích, v obchodech, přede dveřmi i doma na stole, kde září jako ta nejtypičtější podzimní dekorace. Tykve, mezi které se dýně řadí, však mají své hlavní využití v kuchyni, od dužiny, která se dá péct, dusit, mixovat na pyré, zapékat do koláčů nebo zavařovat do kompotů, až po semínka, která jsou doslova nabitá zdraví prospěšnými látkami. S olejem z dýňových semínek byste rozhodně neměli šetřit, ale proč taky? Ladí se studenou kuchyní i polévkami, je plný chuti, barev a voní po podzimu.

Tato specialita měla svůj význam už v kuchyních Rakouska-Uherska. Zejména na jižně položeném území dnešního Štýrska se dýním začalo dařit ihned poté, co je španělští dobyvatelé v 16. století přivezli z Nového světa a tradice jejich pěstování tam přetrvává dodnes. Dýně vyšlechtěné pro semena sklízí speciální kombajny, které je rovnou na poli rozdrtí a sklidí z nich jen téměř čistá semínka. Dužina zůstává na poli a funguje jako hnojivo pro budoucí úrodu. Semínka se umyjí, osuší a opraží, načež se z nich mechanicky zastudena vylisuje hustá hnědočervená tekutina. Po pár dnech odstání je dýňový olej připravený k prodeji.

Věděli jste? Na výrobu 1 litru oleje je potřeba asi 2,5 kg dýňových semínek, tedy množství z přibližně 35 dýní!

Zdravá semínka

O zdravotních benefitech dýňového oleje nelze pochybovat. Je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, tedy „dobré tuky“, zároveň neobsahuje žádný cholesterol. Díky vysokému obsahu vitaminu E jde o přirozený antioxidant, obsahuje také vitaminy A, B1, B2 a B6, je rovněž plný fytosterolů, fenolů, chlorofylu a karotenoidů a nesmíme opomenout ani významné množství zinku. Tyto a další látky obsažené v dýňovém oleji mají pozitivní účinky na lidské tělo při problémech s prostatou a urologickými obtížemi, s vysokým krevním tlakem, kardiovaskulárních onemocněních, je prospěšný při zlepšování paměti a nálady a pomáhá také se zkvalitněním nehtů, vlasů a pokožky. Můžete ho dokonce využít i zevně pro domácí kosmetiku – udělejte si z něj vlasový zábal, použijte ho na masáž rukou nebo jako regenerační olej na obličej.

Zajímavost
Dýňový olej „mění barvu“ na základě své hustoty. Čím hustší vzorek pozorujeme (např. v lahvi), tím tmavší a červenější se zdá. Čím je olej řidší (např. tenká vrstva na lžičce nebo třeba v jogurtu při přípravě salátového dresinku), tím je zelenější. Jedná se o optický fenomén zvaný dichromatismus.

Dýňový olej v kuchyni

Chuť dýňového oleje je typicky oříšková, intenzivní. Hodí se zejména do studené kuchyně – také proto, aby se jeho zahřátím nezničily cenné látky. Ideální je na saláty: můžete vyzkoušet typickou štýrskou zálivku z dýňového oleje a jablečného octa, skvěle se bude doplňovat s ořechy nebo jinou podzimní plodinou. Jakkoliv se to zdá zvláštní, jeho oříšková chuť dodá šmrnc i vanilkové zmrzlině! Nebojte se ho příště přidat i do marinád, na těstoviny, pečenou zeleninu, do bramborového salátu, pomazánek, krémového rizota nebo míchaných vajíček, na vařené brambory nebo grilovanou rybu. Využití má opravdu široké.

MŮŽE SE HODIT

Dýňový olej 250ml Franz Josef Kaiser