7 omáček na těstoviny, které musíte znát

1. listopadu 2019

Těstoviny mají rádi snad všichni. Nespočet kombinací chutí, textur a vůní tohoto italského zázraků v kombinaci se zeleninou, masem, bylinkami nebo oleji z nich dělají jídlo, u kterého má každý svou zamilovanou variantu.

Na středomořských receptech je dokonalá jejich jednoduchost, díky které je zvládne uvařit i kuchař-začátečník. Nejdůležitější jsou kvalitní suroviny – čím lepší seženete, tím lepší bude výsledek. Čerstvá rajčata zrající na slunci, bylinky, autentický sýr… Pak už to jde jako po másle.

Tvar samotných těstovin vybírejte podle zvolené omáčky. Například k ragú z masa nebo s kusy zeleniny zvolte větší, které pojmou dostatečně množství náplně, například rigatoni nebo fusilli. Naopak do salátů, polévek nebo k jemným omáčkám sáhněte po drobných orchiette, orzo nebo farfalline. Mezi tradiční páry patří tagliatelle a boloňská omáčka, špagety a plody moře, penne a rajčatové omáčky nebo fettuccine s krémovým sýrem.

Jednoduché, ale geniální

Těstovinám sluší téměř všechny omáčkové variace, které vás napadnou – krémové, lehké, hutné, zeleninové, masové, smetanové i pikantní… Italové se však vždy drží čerstvosti, kvality a dostupnosti surovin. A nic víc vážně není potřeba! Které tradiční omáčky na těstoviny musíte znát?

Červené omáčky (také známé jako sugo)

Marinara: nejzákladnější omáčka z rajčat, olivového oleje, cibule, česneku a bylinek.

Mějte vždy po ruce naši hotovou omáčku Basilico plnou rajčat a aromatické bazalky a chuť na pravou italskou kuchyni vás nezastihne nepřipravené.
Basilico rajčatová omáčka s bazalkou 350g

Arrabbiata: pikantní verze omáčky marinara s chilli vločkami.

Rádi byste si klasiku trochu okořenili? Vyzkoušejte lehce pálivou Arrabbiatu – v zimě na zahřátí je to určitě správná volba.
Arrabbiata rajčatová omáčka s chilli 350g

Amatriciana: rozšířená verze omáčky arrabbiata provoněná italským guanciale, uzeninou podobnou pancettě, a sýrem pecorino.

Puttanesca: výrazná omáčka na rajčatovém základě s ančovičkami, olivami a kapary, někdy také s chilli.

Čerstvá rajčata lehce povařená s oreganem, zelenými a černými olivami a kapary – to je omáčka Olive Franz Josef Kaiser, ze které na vás dýchne bezstarostná pohoda.
Olive rajčatová omáčka se zelenými a černými olivami 350g

NĚCO NAVÍC: Rádi byste svým těstovinám dodali šmrnc? Omáčka Napoletana Franz Josef Kaiser je plná rajských jablíček, mrkve a cibule a tvoří tak výborný základ například pro jakékoliv masové ragú.
Napoletana rajčatová omáčka se zeleninou 350g

Ragú Bolognese

Někdy také nazývané boloňská omáčka, která vznikne pomalým tažením mletého masa (nejčastěji hovězího a telecího) a zeleniny na červeném víně, vývaru a bylinkách.

Boloňská omáčka jednoduše, rychle a bez velkých nákupů? Sáhněte po sklenici plné pravých italských chutí Franz Josef Kaiser.
Bolognese rajčatová omáčka se zeleninou a hovězím masem 350g

NÁŠ TIP – pro vegetariánskou verzi nahraďte maso cuketou, lilkem, žampiony či hříbky.

Oleje a másla

Alfredo: jemná omáčka vzniklá promícháním horkých těstovin (s malým zbytkem vody po vaření) s rozpuštěným máslem a štědrou dávkou nastrouhaného parmezánu.

Aglio e olio (e peperoncino): nejjednodušší úprava špaget – dochucení pomocí česneku zpěněného na olivovém oleji. Kdo má rád pikantní, přidá na pánev i chilli vločky – vznikne verze „spaghetti aglio, olio e peperoncino“.

PODZIMNÍ TIP – dýňové ravioli s hnědým máslem a šalvějí. Domácí ravioli plněné pyré z muškátové dýně přelijte rozpuštěným máslem (s přidanými lístky šalvěje) zahřívaným tak dlouho, dokud mírně nezhnědlo a nerozvonělo se po oříšcích. Postrouhejte muškátovým oříškem a parmezánem.

Pokud nevíte, pro který recept se rozhodnout a líbí se vám všechny, uspořádejte party pro přátele nebo rodinnou sešlost, uvařte tolik omáčkových a těstovinových variant, kolik se vám bude chtít a dosyta ochutnávejte! Franz Josef Kaiser vám s přípravou rád pomůže…